26 Ağustos 2015 Çarşamba


Mahallenin Çılgın Gençleri "Z-Boys"

  "Zephyr Boys" nam-ı diğer Z-Boys 1970'lerin ortasında Santa Monica ve Venice Beach Kaliforniyada oluşmuş bir kaykay tayfasıdır. Havada yapılan hareketleri ve kaydırmalı(slide) hareketlerin bir çoğunu keşfetmişlerdir.



  Zephyr'in ilk kuruluşu 1971'de Santa Monica'da bir sörf mağazasında olmuştur.. Kurucuları Jeff Ho, Skip Engblom ve Craig Stecyk olan Zephyr'in Z-Boys'u kurması ise kendi sörf takımını oluşturup yarışmalarda kendi isminden bahsettirmekti.



  İlk Z-Boy olan "Nathan Pratt" aynı zamanda mağazada çırak olarak çalışıp, ilerleyen zamanlarda sörf tahtası üreticisi olmayı başarmıştır.



  1974'te Alan Sarlo, Jay Adams, Tony Alva, Chris Cahill ve Stacy Peralta'nın da sörf takımına girmesiyle güçlenen Z-Boys, zamanının çoğunu "Pacific Ocean Park"ta, diğer adıyla "Dogtown". Kimsenin cesaret edemediği tehlikeli dalgalarda sörf yaparak geçiriyorlardı.




  1975 yılında ise Sarlo, Cahill, Pratt, Adams, Peralta ve Alva sörf takımından bir de kaykay takımı kurmak istediklerini Jeff Ho ve Skip Engblom'a belirttiler. Bununla birlikte Zephyr artık bir kaykay takımına sahipti. İlerleyen zamanlarda lokal kaykaycıların da katılmasıyla (Bob Biniak, Paul Constantineau, Jim Muir, Peggy Oki, Shago Kubo, Wentzle Ruml) 12 kişilik bir kaykay takımı oluştu. Z-Boys sabahları dalgaları, günün geri kalanında ise asfaltları ağlatıyordu.



  Girdikleri her yarışmada mavi ayakkabıları, pantolonları ve mavi Zephyr T-shirtleriyle odak noktası olan Z-Boys, yere yakın sert stilleri ve yeni hareketlerle hem kaykaya yeni bir bakış açısı katmış hem de kalabalığın sevgisini kazanmıştır. "Del Mar Nationals" yarışmasının finalistlerinin yarısının Z-Boy olması da bu durumu pekiştirmiştir.


  1970'lerin ortasında Güney Kaliforniya ve Los Angeles'ta yaşanan büyük kuraklık Z-Boys için bir fırsat olup her evin arka baçesindeki yarı dolu ya da boş havuzlarda kaymalarını sağlamış, hatta bazı dolu havuzları boşaltmak için kendi pompalarını bile yanlarında taşımışlardır. Sörf stillerini bu boş havuzlarda da yansıtan Z-Boys, 1977'de "Tony Alva"nın kaykayda biraz fazla hız almasıyla tarihin ilk 180 derecelik dönüş hareketini havada gerçekleştirmiştir. Bu hareketin yapıldığı yerin ismi de Z-Boys tarafından "The Dogbowl" olarak anılmıştır.



  Fakat Z-Boys'un namı yürüdükçe onları bir arada tutmak zorlaşıyordu. Artık Zephyr onları mutlu etmiyordu, büyük markaların teklif ettiği paralar çok daha büyüktü. Sörf Z-Boys'u bir arada tutarken, kaykay bu durumun tam tersi oldu. 1976'da Skip Engblom ortaklıktan ayrılınca, aynı yılın sonunda "Zephyr Surf Shop" da kapanmış oldu.



  Günümüzde Dünya'nın çeşitli bölgelerinde hala Zephyr ruhunu yaşatan Z-Boy'lara rastlamak mümkün.