24 Ağustos 2015 Pazartesi

  

YAŞAYAN EFSANE "TONY HAWK"

  Tony Hawk, gerçek ismiyle Anthony Frank Hawk "Birdman" 12 Mayıs 1968’de San Diego, Kaliforniyada doğmuştur. Dünyanın en meşhur kaykaycılarından birisidir.  "Modern Vert" tarzının öncülerindendir ve bu tarzın en iyi kayanlarındadır. "Halfpipe" içerisinde boylamasına 2,5 kere yani 900 derece dönmeyi başarmış ilk sporcudur. Rampada ve Sokakta yapılan bir çok hareketin kaşifidir.



  Tony Hawk aynı zamanda “Birdhouse Skateboards” firmasının sahibidir. İsminin kullanıldığı birçok oyunu vardır (Tony Hawk's Pro Skater 1,2,3,4 ,Underground – Underground 2, American Wasteland, Project 8, Proving Ground, Pro Skater 5, American Sk8land). 



  Genç yaşlarında "Hiperaktif" teşhisi konan Tony Hawk, okuldaki farklı davranışlarından dolayı ailesi ve öğretmenlerinin dikkatini çekmiştir. Yapılan değerlendirmeler sonucunda Tony Hawk'ın I.Q. değerinin 144 olduğu ortaya çıkıyor. Kaykayın, Hiperaktivitesini dizginlediği için Tony'nin ailesi onu bu yolda hep destek çıkmış ve arkasında durmuştur. 14 yaşında profesyonel kaykaycı olan Tony "National Skateboard Association"ın 12 kez art arda dünya şampiyonu olmuştur.



  27 Temmuz 1999 yılında 900 derecelik dönme haraketini tamamlamış olan Tony Hawk yaklaşık 12 yıl sonra bu haraketi yapmayı yeniden başarmıştır ve kişisel twitter hesabında bu sevincini takipçileri ile paylaşmıştır. 1999 yılında yarışmalardan çekilen Tony Hawk, hala Amerikanın kuzey kesimlerinde kişisel kaykay şovları yapmaktadır. Ocak 2012'den beri Tony Hawk'a sponsor olan markalar; Birdhouse, Independent, Quiksilver, Bones ve Nixon'dır.



  2007 yılında "Tony Hawk Foundation"ı kurup, A.B.D.'nin her köşesine 500'den fazla kaykay parkı yapılmasına katkıda bulunmuştur. Bu kuruluşun amacı; geliri düşük mahallelere ve durumu olmayan çocuklara yardım etmektir. Kuruluşundan itibaren 5.2 milyon dolar bağış toplamıştır. 



  Bunun dışında yine aynı yılda Andre Agassi, Muhammad Ali, Lance Armstrong, Warrick Dunn, Jeff Gordon, Mia Hamm, Andrea Jaeger, Jackie Joynerkersee, Mario Lemieux, Alonzo Mourning ve Cal Ripken Jr. ile birlikte "Athletes for Hope" (Umut Atletleri) adı altında profesyonel sporcuları destekleyen ve teşvik eden bir hayır kurumu kurmuştur.



  Bir çok dizi ve filmde yer alan Tony Hawk, 2011 yılında Mark "The Gonz" Gonzales'ten sonra tüm zamanların en etkili ikinci kaykaycısı ünvanını almıştır. Kendisi gibi kaykaycı olan oğlu Riley Hawk'da Baker Skateboards ve Lakai Footwear tarafından sponsorludur.


Tony Hawk'ın ilk 900 Derece Dönüş Hareketi - 1999 


Meşhur 900 Derecelik Dönüş Hareketinin Tekrarı - 2011